Tračne pile
za rezanje metala

Hlađenje pri rezanju tračnim pilama

Većina strojeva za rezanje metala opremljena je sustavom za hlađenje emulzijom.
Kvalitetno hlađenje pri rezanju bitno je za postizanje optimalnog radnog vijeka alata. Omjer emulzije ovisi o grupi materijala kojeg se obrađuje i varira ovisno o proizvođaču emulzije. Kod rezanja u velikim serijama i pogotovo kod materijala većeg presjeka, može imati značajan upliv na radni vijek alata.
Sustav hlađenja na strojevima za rezanje metala ima ulogu hlađenja, ali i ispiranja te podmazivanja, stoga se pobrinite da je protok i stanje iste optimalno.
Za generalno rezanje, možete koristiti omjer 1:10 (1 litra emulzije za rezanje na 10 litara vode), ali imajte na umu da se neki materijali moraju obrađivati suhim rezanjem, vrlo gustim omjerom emulzije (primjerice čelici za ležajeve, bronca), ili reznim uljem umjesto klasične emulzije (primjerice aluminijska bronca).

Kod strojeva opremljenim sustavom za minimalnu lubrikaciju uljnom maglicom, mogu se regulirati interval i obujam, te isti također ovise o grupama materijala koji se obrađuju i utječu na radni vijek alata. Za postavke sustava minimalne lubrikacije konzultirajte priručnik proizvođača sustava, ili nas kontaktirajte za generalne smjernice.

Za detaljnije informacije o tračnim pilama iz našeg asortimana, zatražite tiskani katalog, ili preuzmite naš generalni katalog.