Tračna pila
za rezanje metala

Odabir i naručivanje lista tračne pile

Kako bi pravilno odabrali i naručili list tračne pile za određeno područje aplikacije, potrebno je uzeti u obzir nekoliko detalja:

Dimenzija lista tračne pile

Strojevi za rezanje metala tračnim pilama uglavnom imaju svoju specifičnu dimenziju alata kojega je moguće koristiti na stroju, bez prostora za puno odstupanja. Hod prednje pilenice služi adekavnom napinjanju alata koje je često pozicijski uvjetovanu, stoga duljina lista pile mora biti identična ili što je moguće bliža specificiranoj od strane proizvođača stroja. Širina lista pile također je specificirana od strane proizvođača stroja, i makar je u pravilu moguće koristiti razne širine lista tračne pile kod duljih razvijenih mjera lista pile, pogotovo na vertikalnim tračnim pilama, propisane su minimalne duljine ili minimalni radijus savijanja po širinama lista pile pa savjetujemo ne koristiti šire listove pila od onih specificiranih od proizvođača stroja. Također, list pile mora biti većinom svog tijela na površini pilenice kako bi se adekvatno i ravnomjerno napeo što kod korištenja šireg lista pile od propisanog nebi bio slučaj, dok je u slučaju lista pile užeg od pilenice, potrebno list pile pozicionirati da su razvedene oštrice alata obavezno van površine pilenice. List tračne pile na pilenici mora biti smješten blizu ali ne naslonjen na prirubnicu pilenice.
Narudžba se dostavlja u formi duljina x širina x debljina, ozubljenje. Primjer, 3660 (duljina u mm) x 27 (širina u mm) x 0,9 (debljina u mm, bitno samo kod širina sa dostupim raznim debljinama tipa 13 ili 54mm), 4/6z (ozubljenje ili broj zubaca za zool) - odnosno 3660x27x0,9 4/6z.
Dimenziju alata potražite na identifikacijskoj pločici lociranoj na tijelu stroja, u slučaju da nemate mjeru, dostavite nam informaciju o proizvođaču i modelu stroja ili uzorak starog lista pile kako bi Vam isporučili odgovarajući alat. U slučaju da nemate tražene podatke ni uzorak, duljinu možete izmjeriti pozicionirajući podesivu pilenicu stroja na sredinu hoda i omatanjem špage oko pilenica, te mjerenjem razvijene duljine špage. U slučaju mjerenja starog lista pile, ako je isti zavaren, mjerenjem metrom po obodu dobiti ćete opseg lista pile umjesto duljine, odnosno pila isporučena prema ovako uzetoj mjeri biti će preduga. Prelomite list i uzmite razvijenu mjeru.

Ozubljenje lista tračne pile

Pravilan odabir ozubljenja lista tračne pile bitan je za postizanje dugog radnog vijeka i dobre završne obrade. Uzubine na listu tračne pile služe izvozu špene ili reznog otpada iz materijala, pa korištenje lista tračne pile sa previše zubaca može rezultirati zapunjavanjem uzubina i pucanjem samih zubaca pile. Korištenje alata sa premalo zubaca rezultira prevelikim vršnim opterećenjem na pojedini vrh oštrice, što također može rezultirati pucanjem oštrica. Oba scenarija u određenoj mjeri uzrokuju prekomjerno naprezanje lista tijela tračne pile, koje time gubi elastičnost, postaje krto i sklono pucanju. Za pravilan odabir ozubljenja možete konzultirati naše tablice, ili jednostavno navesti kod narudžbe što će se alatom rezati (dovoljni su podaci o ekstremima, tip materijala i minimalna odnosno maksimalna dimenzija materijala), kako bi Vam preporučili odgovarajući tip alata.

Odabir tipa tračne pile

Sve bimetalne tračne pile iz našeg asortimana generalno su primjenjive za lake metale, standardne konstrukcijske čelike, inox materijale i određene grupe alatnih čelika, među ostalim. Savjetujemo Vam da nas kontaktirate putem e-maila ili telefona sa osnovnim podacima o području primjere, dimenzijama, kvaliteti i tipologiji materijala, naši djelatnici će Vas rado savjetovati o adekvatnim i preporučenim rješenjima konkretno za Vaš slučaj.

Za detaljnije informacije o tračnim pilama iz našeg asortimana, zatražite tiskani katalog, ili preuzmite naš generalni katalog.